Het moment voor en van scheiding is een cruciaal moment. Dit is hét moment waarop beide ouders nog samen om de tafel kunnen zitten om tot overeenstemming te komen. Om escalatie te voorkomen dient het scheidingsproces zorgvuldig te worden doorlopen. Het doel is om de gespreksstijl van debatteren om te buigen naar de dialoog. Om zo weer te verbinden, maar nu als ouders en niet meer als partners.  Emotionally Focused Therapy (EFT) is hierin een effectief middel gebleken. In het scheidingsproces hoort het kind centraal te staan en moeten de ouders vanuit hun ouderrol met elkaar blijven communiceren of weer leren communiceren. Inzetten op het ouderschap blijft ook na de scheiding essentieel. Met de inzet van de advocaat, mediator en/of bijzonder curator, wordt in samenwerking met een familiedeskundige, EFT-therapeut en/of andere professionals maatwerkondersteuning geboden. Hierdoor worden de belangen en ondersteuningsbehoeften van zowel het kind als beide ouders vertegenwoordigd.

Wat is een familiedeskundige ? 

Elke ouder wil dat zijn/haar kind gelukkig is. De deskundige kan de vertaalslag maken van het kind richting ouders (en andere belanghebbenden) in iedere fase van het scheidingsproces. Iets wat voor het kind vanuit loyaliteit een lastige opgave kan zijn.

Een familiedeskundige treedt op in scheidingssituaties en staat garant voor het feit dat de mening van het kind bij het proces betrokken wordt.

Een familiedeskundige deskundige zorgt er dan ook voor dat de beleving van ieder kind helder wordt en in perspectief wordt geplaatst. Kinderen kunnen ook jaren later de nodige impact voelen van een eerdere scheidingssituatie en dit op externe wijze uiten of intern voelen (denk aan verminderde schoolresultaten, opgekropte gevoelens, gedragsveranderingen of het zich afkeren van ouders of één van de ouders). Ook dan kan een familiedeskundige het kind of de ouders ondersteunen.

Wilt u meer informatie over de familiedeskundige neem dan contact op met Bianca.