Verdeling van geld en bezit

Wij maken een vermogensoverzicht en verdeling en bespreken deze uitgebreid met u en wijzen u ook op de fiscale consequenties. Indien gewenst kunt u ook fiscaal advies krijgen van een fiscalist. Dit is met name interessant als u een eigen bedrijf heeft.

Bij het regelen van een echtscheiding hoort ook het verdelen van bezittingen en schulden. Bij een gemeenschap van goederen wordt dit in beginsel door de helft gedeeld. Maar het is ook mogelijk dat een bepaald voordeel of nadeel, dat een van de partners heeft, gecompenseerd wordt met een ander vermogensbestanddeel.

Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd dan is de verdeling van het vermogen in beginsel vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden en wordt er in beginsel verrekend zoals beschreven.

Inboedel

De inboedel kan in onderling overleg worden verdeeld. Ook kunt u een inboedellijst maken en deze aan het convenant hechten. Dit is echter niet verplicht. U kunt de inboedel altijd in onderling overleg verdelen.

Auto, motor of caravan

Als u een auto, motor en/of caravan heeft dan moet de waarde hiervan vastgesteld worden. Op de site van de anwb, kunt u de dagwaarde van een auto, motor en/of caravan op een eenvoudige manier vaststellen. Eveneens kunt u de waarde laten vaststellen door een auto-, motor- of caravandealer.

Eigen bedrijf

Een echtscheiding vergt maatwerk en specialistische kennis wanneer u een eigen bedrijf heeft. Niet alleen van een advocaat maar ook van een fiscalist of accountant. Samen met u en uw ex-partner moet er worden bezien hoe uw bedrijf in de verrekening c.q. verdeling dient te worden betrokken. Bovendien is dit ook nog eens afhankelijk van de rechtsvorm. Meer informatie vindt u onder ondernemers en scheiden.

Peildatum

De peildatum betekent dat er een datum wordt afgesproken waarop gekeken wordt wat er aan bezittingen en schulden binnen het huwelijk zijn, alsmede wat de waarde van de bezittingen en schulden zijn per die datum.