Als u gaat scheiden en u bent zelfstandig ondernemer, kunt u fiscaal voordeel behalen. Wist u bijvoorbeeld dat partneralimentatie een aftrekpost is?

Het kan voordeel opleveren wanneer u de fiscale gevolgen goed in kaart brengt en de afgiftes met uw ex afstemt. Naast afspraken over de kinderen en de financiële verdeling, is het ook belangrijk om de fiscale gevolgen van een scheiding gezamenlijk in kaart te brengen. In het jaar van de scheiding biedt de fiscus verschillende mogelijkheden voor toerekening van aftrekposten en inkomsten.

Hypotheekrenteaftrek

Volgens de fiscus leeft u duurzaam gescheiden vanaf het moment dat één van beiden naar een ander adres is verhuisd. Wanneer iemand twee jaar of langer niet meer in de woning verblijft waar hij eigenaar van is, verliest hij het recht op hypotheekrenteaftrek. Die tweejaarstermijn gaat in zodra je weggaat. Het is in beider belang om dezelfde datum van vertrek in de aangifte te zetten. Mochten deze data van elkaar afwijken, dan volgt achteraf alsnog een correctie van de belastingdienst, met alle nare financiële gevolgen vandien.

Partneralimentatie: tijdelijke stortingen gelden ook

Ook partneralimentatie gaat in op het moment dat er duurzaam gescheiden wordt geleefd. Tot de scheiding definitief is gelden tijdelijke stortingen ook als alimentatie. Ook hier geldt dat u beiden hetzelfde bedrag moet invullen op de aangifte, anders volgen naheffingen.

Tip: overleg met een accountant of fiscalist

Partneralimentatie is een aftrekpost. Hoe hoger het salaris, hoe aantrekkelijker die aftrekpost is, omdat deze dan in box 1 valt.  Wij adviseren zelfstandig ondernemers  om goed met hun accountant of fiscalist te overleggen of zij hun salaris inderdaad kunnen ophogen. De partneralimentatie zal overigens niet als gevolg hiervan per definitie ook worden verhoogd, omdat het totale ondernemersplaatje als basis dient voor de draagkracht van alimentatie.

Fiscale bepaling

Het is essentieel om de scheiding ook fiscaal goed af te wikkelen. Wij adviseren u altijd om met uw eigen accountant of fiscalist te overleggen. Mocht een van de partners behoefte hebben aan onafhankelijk fiscaal advies, dan kunnen wij u helpen aangezien wij beschikken over een ruim netwerk van accountants en fiscalisten.

Ook kunnen wij u in contact brengen met een van onze fiscalisten voor een geheel vrijblijvend en kosteloos oriënterend gesprek.