Als u gaat scheiden, heeft u veel te regelen. Een echtscheiding is een emotionele en zeer ingrijpende gebeurtenis, waarbij partners afscheid moeten nemen van elkaar, maar ook samen nog veel moeten regelen: huisvesting, inboedel, financiën en, wanneer er kinderen in het spel zijn, een andere vorm van het ouderschap.

Soms lopen de emoties zo hoog op, dat het bijna onmogelijk wordt om alles wat met de echtscheiding te maken heeft in redelijkheid te bespreken. Langdurige vechtscheidingsprocessen en hoge kosten zijn dan eerder regel dan uitzondering. De uitspraak van de rechter is veelal ook niet bevredigend. Ook de ouderlijke samenwerking bij de opvoeding komt in het gedrang omdat partijen zich niet gelukkig voelen met de uitspraak van de rechter.

Een alternatief voor deze “vechtscheidingen” is mediation, of in volksmond ook wel echtscheidingsbemiddeling genoemd.  Mediation werkt alleen op basis van vrijwilligheid en er moet commitment zijn van partijen. Een onpartijdige mediator kan in deze situatie helpen door eerst de communicatie tussen de partners te herstellen waardoor zij op een respectvolle manier zelf tot een voor beiden acceptabele en werkbare afspraken kunnen komen. Het is de taak van de mediator om te bemiddelen in het echtscheidingsproces en, daar waar nodig, mee te denken en de juiste informatie te verschaffen, zodat de partners zelf tot goede afspraken kunnen komen over de boedelscheiding en andere zaken.

Hoe zit het bemiddelingstraject eruit:

U krijgt een intake er vervolgens worden de volgende onderwerpen in gemiddeld 3 gesprekken van 2 uur besproken.

  • Ouderschapsplan als er kinderen in het spel zijn;
  • Alimentatie kinder- en partneralimentatie;
  • De echtelijke woning;
  • De boedelverdeling;
  • Fiscaliteiten
  • Pensioen

Daarna wordt er een convenant opgesteld en als dat getekend is door partijen wordt dit convenant ingediend bij de rechtbank. Vervolgens schrijven we de echtscheiding in