(Echt)scheidingen

(Echt)scheidingen

U kunt op drie manieren scheiden: Gezamenlijk, in overleg of eenzijdig (alleen)

Wenst u van uw partner te scheiden, maar is dit niet mogelijk in onderling overleg via mediation of middels een viergesprek?

Dan kunt u de rechtbank eenzijdig om de echtscheiding verzoeken. In het verzoekschrift worden uw wensen (o.a. m.b.t. de echtelijke woning, verdeling van de zorg- en opvoedtaken van de kinderen, het al dan niet betalen van (kinder)alimentatie, pensioen en inboedel) kenbaar gemaakt. Hierop kan uw partner vervolgens reageren door middel van een verweerschrift. Doorgaans duurt een dergelijke procedure 1 jaar of langer.

Het verschil met de (echt)scheidingsmediation/gezamenlijke (echt)scheiding is dat in dit geval niets in onderling overleg plaatsvindt. Bij een eenzijdige (echt)scheiding beslist de rechter immers op basis van de voorhanden zijde stukken en de toepasselijke wet- en regelgeving. U kunt op voorhand – in tegenstelling tot bij de (echt)scheidingsmediation/gezamenlijke (echt)scheiding – de uitkomst van de procedure dus niet voorspellen. U moet zich er dus bewust van zijn dat de rechter ook u op bepaalde punten in het ongelijk kan stellen.

Onze voorkeur gaat daarom altijd uit om in onderling overleg uw echtscheiding te regelen of middels mediation of middels een viergesprek, waarbij u ieder een eigen advocaat heeft. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina onze werkwijze. Op deze pagina leggen wij u onze werkwijze uit.

Bij een echtscheiding gezamenlijk of eenzijdig dienen de volgende zaken geregeld te worden:

  • Ouderschapsplan (als er kinderen zijn);
  • Kinder – partneralimentatie;
  • Echtelijke woning;
  • Verdeling van inboedel, bedrijf en ander vermogen;
  • Fiscale zaken;
  • Pensioen

Wij hebben voor u hier de Vfas folder  met informatie over scheidingen online gezet. Daarnaast vindt u onderstaand een aantal handige site met informatie en folders over de relevante onderwerpen zoals: kinderen en scheiding,  alimentatie, de echtelijke woning en fiscale aspecten, pensioen. 

Kinderen
Wilt u meer weten over scheiden met kinderen neem dan ook eens een kijkje  op de site van de overheid. Klik hier om direct naar de site te gaan. Verder vindt u op onze site een voorbeeld van een ouderschapsplan en een informatieblad over het ouderschapsplan onder het kopie ouderschapsplan.

Alimentatie
Voor meer informatie over de alimentatie kijkt u op onze website onder het kopie alimentatie.

Echtelijke woning en fiscale aspecten
Voor scheiding en fiscale zaken inclusief de echtelijke woning kunt u ook nog informatie vinden op de belastingdienst. Hier vindt u  de link. Verder hebben wij ook nog een losse informatiebrochure over de  fiscale aandachtspunten bij het echtscheidingsconvenant en de echtelijke woning. Deze vindt u hier

Pensioen
Tot slot wilt u meer informatie over pensioen en echtscheiding lees dan hier het informatieblad over het pensioen. 

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding
Met dit formulier kunt u de pensioenuitvoerder melden dat u bent gescheiden of dat uw geregistreerd partnerschap is beëindigd en dat u wilt dat het ouderdomspensioen wordt verdeeld.

Heeft u na het lezen van de informatie vragen over de voornoemde onderwerpen schroom niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag.

 

PERSOONLIJKE AANPAK

OPLOSSINGSGERICHTE AANPAK

SPECIALISTISCHE KENNIS

Laat ons u helpen!

Hulp nodig, voel u vrij om contact op te nemen. We nemen binnen 24 uur contact op. Heeft u haast bel ons dan nu.

Bel : 085- 0161860

info@meestersvanhetzuiden.nl Ma – Vrij 09:00-17:00 uur

 

Onze familierechtspecialisten

Laat ons u helpen. Neem contact op: 085-0161860

info@limburgsemeesters.nl
·  Ma- Vrij 09:00-17:00 uur.

Onze familierechtspecialisten