Aantal kindvriendelijke uitspraken groeit

Den Haag – 1 november 2022 – Familierechtadvocaten zien het aantal kindvriendelijke uitspraken groeien. Vooral bij de zorgverdeling worden kinderen door de rechter gehoord of mogen een brief schrijven aan de rechter. Kindvriendelijke uitspraken passen in een trend. Hiermee komen rechters tegemoet aan de wettelijke waarborging dat het kind moet worden gehoord. Vandaag is het honderd jaar geleden dat de Burgerlijke Kinderwet werd uitgebreid door de invoering van de ondertoezichtstelling. Een interview met onder andere de voorzitter van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS), krijgt deze dag extra aandacht in het juridisch magazine Mr.

Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: Op 1 november is het precies 100 jaar geleden dat de kinderrechter werd toegevoegd aan ons rechtsbestel. De kinderrechter houdt zich bezig met jeugdbescherming en jeugdstrafrecht. Nu, 100 jaar later, zien we steeds vaker dat ook uitspraken op een kindvriendelijke manier worden geschreven. De vFAS juicht dit toe. Echtscheidingssituaties waarbij kinderen betrokken zijn en die in dat kader kunnen worden gehoord, hebben een grote impact op hun welzijn. Grote zorgvuldigheid en aandacht voor het kind moeten daarom centraal staan, en dat is precies wat de vFAS belangrijk vindt.” 

Kindvriendelijk schrijven
Kindvriendelijke rechtspraak is toegankelijk en afgestemd op de leeftijd en de behoefte van het kind. Naar de mening van het kind moet worden geluisterd. Het kind wordt gehoord door een gesprek met of brief van het kind aan de rechter of vice versa, bijvoorbeeld over de uitleg van de uitspraak. Terwijl een gesprek op zitting ‘kindvriendelijk’ verloopt, wordt naar schatting in 60% van het geschreven woord, gebruik gemaakt van de, voor rechters en juridische medewerkers bekende, juridische schrijfwijze. “Kindvriendelijk schrijven is een uitdaging omdat het niet meer mogelijk is om je achter vakjargon te verschuilen. Ik zie ik vaak een kindvriendelijke samenvatting in of áchter de beschikking. Zo belast je een kind onbedoeld met de achterliggende problematiek over ruzies en geld. Dat moet je niet willen. Kwalitatief vind ik de kindvriendelijke uitspraken wel goed, al blijft het lastig in te schatten of de boodschap bij het kind aankomt”.

Kindvriendelijker bij alimentatiezaken
Van een andere orde is het horen van kinderen in alimentatiezaken: in alimentatiezaken krijgen kinderen van 16 jaar of ouder een oproep van de rechtbank om te worden gehoord op een verzoek van een ouder om vaststelling of wijziging van een kinderalimentatie. Leuftink: “Het horen van kinderen in alimentatiezaken is onnodig en voegt niets toe aan de procedure anders dan een onnodige belasting van het kind met de financiële perikelen van de ouders. Daar zouden wij zo snel mogelijk van af moeten.“

100 jaar Kinderrechter
Een kinderrechter is gespecialiseerd in zaken waarbij kinderen betrokken zijn. In 1922 is de Burgerlijke Kinderwet uitgebreid door de invoering van de ondertoezichtstelling (ots), gelijktijdige daarmee (op 1 november 1922) het instituut van de kinderrechter. Er moest een rechter komen die belast werd met beslissingen over opvoedingszaken en de toepassing van de uiteenlopende strafrechtelijke sancties aan minderjarigen.

Over de vFAS
De leden van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators – de vFAS – zijn advocaat en vanuit die hoedanigheid onderworpen aan de regels van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Aangesloten advocaten houden zich eveneens aan de vFAS-gedragsregels voor de mediator. De vFAS is een versmelting van de verenigingen VPFA en VAS en bestaat in deze vorm sinds 2003. De vFAS heeft 950 leden.

Related Posts